Новини - България

По последни данни: 331 души с COVID-19 у нас, шестима починали и още двама оздравели
Прочетена: 117 пъти

До този момент на деня има 18 новодиагностицирани с коронавирус в България - в Благоевград има пет нови случая, във Варна - два, в Смолян - един, в София - осем и в Шумен - два. Общият брой е 331 случая. Това обяви на брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. В болници са настанени 122 души, осем са интубирани. В София са 59 пациент с коронавирус на болнично лечение, от които шест са интубирани.

 

Днес са изписани двама души от "Пирогов" и ВМА като излекувани. Починалите обаче са вече шестима. Последните два случая са на мъж, от Благоевград, за който се знае, че е работил в Банско, и пациентът в Кюстендил.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че не всеки контактен на болен с коронавирус, трябва да бъдат преглеждани и тестван, ако няма оплаквания.

 

"Ако нямаш никакви признаци, си стоиш вкъщи и чакаш", каза той.

 

В началото на брифинга премиерът Бойко Борисов обяви, че е възложил на оперативния щаб и на министъра на здравеопазването да направят необходимото всички медицински лица и работещи ан първа личния в борбата с коронавируса да си получат допълнителното възнаграждение от 1000 лв. за първия месец. Той е разпоредил да се създаде и щаб от доброволци, така че да бъдат включвани при оказването на помощ на нуждаещите се, там където има необходимост. Освен това ще бъдат мобилизирани и курсантите, които сега не се обучават, да подпомагат МВР на КПП-тата на областните градове.

 

На журналистически въпрос относно задължителния имунизационен календар, който сега не се изпълнява, доц. Кунчев увери, че всички ваксини могат да се направят на децата, когато отпаднат ограничителните мерки, свързани със заразата.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития