Новини - България

Пловдив е пред епидемия - здравните власти излязоха с препоръки за ограничаване на заболеваемостта
Прочетена: 104 пъти
Снимка: Pixabay.com

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив обяви предепидемични мерки във връзка с повишения брой пациенти с остри респираторни заболявания в региона. В писмо с препоръки до болниците, общопрактикуващите лекари и органите на местната власт инспекцията е дала указания за преустановяване на свижданията, както и  на дейността в женските консултации, профилактичните прегледи  и имунизациите на децата. 

 

На личните лекари се препоръчва да извършват прегледите на хора с грип и остри респираторни забалявания по домовете. Основната цел на мерките е да се ограничат контактите между болни и здрави хора.

 

Също така от РЗИ  препоръчват повишена взискателност при провеждане на сутрешния преглед в детските заведения с цел недопускане на болни деца и персонал. Обръща се внимание и на необходимостта от стриктно провеждане на санитарно-противоепидемичните мероприятия в детските и учебните заведения, често проветряване на помещенията и старателна дезинфекция.     

 

Около 90 нови пациенти на ден регистрират лекарите в Пловдив, като в момента  заболеваемостта е 121 на 10 000 души при средно за страната 119 на 10 000 души. Най-засегнати са децата на възраст от 0 до 4 и от 5 до 14 години, информират от инспекцията.

Коментари