Новини - България

Плочев и Ананиев се срещали само 4 пъти и последния път министърът поискал оставката на шефа на касата
Прочетена: 125 пъти

332 български граждани са получили отказ през 2017 г. за лечение в чужбина поради финансови задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чуждестранни фондове. През 2016 г. в същата ситуация са се оказали 334 български граждани. Тези данни съобщи управителят на касата проф. Камен Плочев по време на извънредното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. То се провежда по искане на група народни представители във връзка с нарастващите задължения на НЗОК за лечение на български граждани в чужбина и произтеклият от това скандал между здравния министър и шефа на касата. В момента касата дължи 270 млн. лв. на чуждестранни фондове, като 130 млн. лв. от тях са в просрочие. Във фонда вече са получени писма от Гермаия и Австрия с настояване за бързо решаване на проблема с дължимите суми.

 

Пред народните представители проф. Плочев потвърди, че взаимоотношенията му със здравния министър не са на необходимото ниво. За времето откакто Кирил Ананиев е министър те са се срещали едва 4 пъти, като при последния от тях министърът е поискал оставката на проф. Плочев.

 

Управителят на касата съобщи още, че е получавал заплахи и над него е бил упражняван натиск с цел да си подаде оставката, но отказа да назове конкретни имена на лицата, които са го заплашвали.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2018

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития