Новини - България

Пациентите на среща с БСП: Имаме единомислие за нов обществен договор за здравеопазването
Прочетена: 86 пъти
Снимка: БСП

"Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме". 

 

Това заяви председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев на среща в централата на БСП, която се проведе в рамките на извънпарламентарните консултации на лявата партия за обсъждане на стратегията "Визия за България". Той добави, че този модел е причина за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина.

 

"В  това отношение имаме пълно единомислие с БСП и считаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира Хасърджиев.

 

Според него този договор трябва да гарантира няколко неща в системата: 

 

"На първо място тя трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а  не да минава от болница в болница и от пътека в пътека", конкретизира председателят на НПО.  

 

"С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение - в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране", коментира след срещата  лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

 

Тя обясни, че в разговора с пациентите са били засегнати много теми, по част от които е било постигнато съгласие.  

 

"Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата, като начин за намаляване на цената за крайния потребител.  Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система", каза тя и допълни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.

 

Корнелия Нинова подчерта, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на въпроса за заплащането на лекарския труд, а именно да се намери начин за реално остойностяване на труда на лекарите и да се намери механизъм да се определят заплатите според квалификацията, опита и други критерии.  

 

"Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел, като че ли най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", каза още Корнелия Нинова.

 

Тя бе категорична, че не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега.  

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития