Събития -

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      
13 септември
Петък
Пациенти обявяват дали започват безсрочни протести заради проблема с белодробните трансплантации
БТА
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 13.09.2019 г., петък, от 11:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на Асоциация „Пулмонална хипертония“ на тема: „Белодробни трансплантации за българи“.

 

Пресконференцията ще протече под мотото „Здравен емигрант“, а темите, които ще бъдат поставени са:

 

1. Резюме на създадената ситуация с липса на белодробни трансплантации за български пациенти за времето след приключването на договора с Университетска болница - АКХ Виена през май 2017 г.

2. Запознаване на медиите със съдържанието на Отворено писмо до г-н Кирил Ананиев и с получения отговор.

3. Мнение на пациентите за предложената Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите в България. 

4. Разбор на изпълнените дейности, изброени в Отвореното писмо, чийто срок е 17 септември 2019 г.

4.1. Включени ли са най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация?

4.2. Налична ли е действаща Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите в България?

4.3. Изпратен ли е за шестмесечно обучение пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация?

5. Налице ли са воля и ресурс Министерство на здравеопазването да се справи с проблема, който е актуален вече две години и три месеца?  

 

За участие в пресконференцията е поканен г-н Кирил Ананиев – министър на здравеопазването. Организаторите на събитието са категорични, че от неговите думи по време на събитието ще зависи дали ще подкрепят положително неговата работа или ще обявят безсрочен протест на 18 септември 2019 г., от 7:30 ч. пред Министерство на здравеопазването и ще поискат оставката му.