Новини - България

Пациенти настояват за спешна проверка в болницата за рехабилитация в Овча купел
Прочетена: 380 пъти
Снимка: pixabay.com

Пациенти на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – ЕАД (НСБФТР) - Овча купел, са подали колективна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с настояване за спешна проверка, съобщи БГНЕС.Повод за поредното недоволство на лекуващите се е нов ценоразпис на допълнителните услуги, които лечебното заведение предлага. Според написаното в него пациентите ще трябва да заплащат такса в размер на 49 лв. за подобрени битови условия, включващи телевизор, безжичен интернет и собствен санитарен възел.

 


„Това безумие е недопустимо. Предвид, че не за първи път сме пациенти на болницата, сме наясно, че всяка една стая е оборудвана с уж счетените за подобрени битови условия. Без да сме наясно какви са вътрешните правила или въобще какви са законовите основания за и разбирания за подобрени битови условия, е ясно, че не може да бъде събирана сума за това, при условие, че всички стаи разполагат с интернет, телевизор и собствен санитарен възел. Това е престъпление на гърба на нас, хора в нужда, да се изкарват нечестно пари. На вас може да Ви звучи смешно, но за всеки един от нас събирането на такава огромна сума е неоснователно и само по себе си е безумна и нагла подигравка“, се посочва в жалбата на пациентите до здравния министър.

 


Нови цени са въведени и за стаи в зависимост от броя на леглата в тях – 1, 2 или 3 легла. Други оплаквания са свързани с ниското качество на храната, която се поднася в лечебното заведение. Според тях новият ценоразпис предвижда предоставяне на услугата "ВИП меню" след заплащане на такса в размер на 10 лева, какво точно означава това обаче не е ясно.С жалбата си пациентите настояват министърът на здравеопазването да обърне внимание на посочените проблеми и да разпореди спешна проверка. В противен случай те те предупреждават, че ще организират подписка и ще разгласят случая.

 

Припомняме, Наредбата за достъп до медицинска помощ предвижда такса за подобрени битови условия единствено в случаите, когато пациентът е настанен в самостоятелна стая. Тя дава възможност обаче  да се таксува отделно всяка услуга, която не е част от алгоритъма на лечение – достъп до интернет, храна по избор и др. 

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития