Новини - България

Пациенти искат клинична пътека за хирургично лечение на затлъстяването
Прочетена: 55 пъти
Снимка: Pixabay.com

Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот“ на оперираните с бариатрична хирургия в България настоява за финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването, тъй като то ще доведе до пълноценен и качествен живот на хората със свръхтегло. Това стана ясно по време на експертната среща „Бариатричната хирургия – нов живот за хората със свръхтегло“, организирана от Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“ в партньорство със Сдружение "Моят нов живот". Пациентската организация вече е внесла официално писмо до Министерството на здравеопазването, в което се посочва, че бариатричната хирургия е успешна алтернатива за хората с болестно затлъстяване и въвеждането на клинична пътека за оперативното му лечение би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, за болнични, за група инвалидност, за отсъствие от работа и за намалена работоспособност.

 

На срещата бе припомнено, че като университетска болница, „Александровска” разполага с богат ресурс от специалисти в различни области на медицината и апаратура. През 2016 г. е сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. За период от две години в мултидисциплинарната програма на болницата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 40 операции – „безкръвно” (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. В резултат на нея, пациентите са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

 

От години УМБАЛ „Александровска” работи в сътрудничество с Европейското училище по лапароскопска хирургия и Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия, както и с Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ „Александровска“ да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. В България все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в нашата страна и бариатричните операции не се поемат от НЗОК.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития