Интервю -

Първият работен ден след празниците - "тъмна дупка", "ново начало" или един обикновен ден
Прочетена: 714 пъти
Снимки: Личен архив

Какво се случва с нас в първия работен ден след празниците и как можем да го превърнем в приятно преживяване за нас самите и за хората, които са около нас? С този и други въпроси се обърнахме към психолога Боряна Николова. Ето какво каза тя пред Redmedia.


 

Г-жо Николова, защо първите работни дни след дълги празници са съпроводени с негативни емоции – необяснима тъга, апатия и липса на тонус, на желание за работа?

 

- В повечето случаи, с приближаването на първия работен ден за новата календарна година, се наблюдават поява и засилване на депресивни симптоми. Този всеизвестен факт е провокиран от редица причини. Те включват разочарованието от скоропостижното нарушаване на обещанията и амбициозните планове, които хората обикновено правят в края на годината. Помислете само – колко често обичаме да оставим за този ден някое от следните лични обещания и „вричания“: „Спирам цигарите“, „Започвам да спортувам“, „Няма да споря вече с колегата“, „Няма да раболепнича пред шефа“, „Ще спра да свалям секретарката на шефа“. В тези първи дни идва и раздразнението от брачния партньор и/или други членове на семейството, с които се е наложило да прекараме доста време заедно, системното преяждане и/или препиване, на които се дължат добавените в дните около Коледа килограми. Много хора, които не се чувстват щастливи от интимните си връзки, решават да се разделят с половинките си и да потърсят нов партньор. Същото се отнася за личностите, които не изпитват удовлетворение от работата си и/или работното си място. Сред останалите често споменавани причини за понижено настроение в първия работен ден на годината, са чувството на вина, умората, финансовия банкрут в резултат на интензивното и често неразумно коледно пазаруване. Към тях може да се добавят тъгата от раздялата с близките хора, които живеят на друго място и след дните, прекарани заедно по Коледа, са отпътували отново на далеч, тази на децата, които трудно приемат мисълта, че ваканцията е приключила и трябва да се върнат към стария ритъм, неудовлетворителните резултати от счетоводните ревизии за изминалата година, спадът в клиентелата след празниците, който е особено осезаем през целия месец януари, и много други.

 

Какво може да ни помогне да преодолеем тези настроения?

 

- Каквито и да са причините за пониженото настроение и депресивните симптоми, свързани със започването на работа след топлите Коледни дни, най-важното е позитивното им преодоляване. На всички ни е ясно, че всяка дейност, състояние, акт и редица други фактори, имат начало и край. Важно е да подчертая, че не всеки край на нещо хубаво задължително трябва да бъде съпроводен от негативни емоции. И всичко това би могло да се случи в условията на подходяща адаптация. Т.е. важно е да сме наясно, че е добре да си дадем време за един преходен период, който ще ни послужи за „стъпалце” към еднообразното ни и напрегнато ежедневие в работна среда.

 

Що се отнася до времевите параметри, не би било коректно да се фиксира точен диапазон, но най-често в рамките на 1 до 3 дни балансът се постига, стига да се подходи с подходящото внимание и разбиране към себе си и околните - шефове, колеги. Във връзка с това, бих искала да изтъкна, че тоталното блокиране на мислите за предстоящите работни дни по време на празнуването, не е най-добрият вариант, защото е солидна предпоставка за появата и наличието на стрес и депресивни симптоми още в първия работен ден. Вместо това, когато се сетим за работното си място по време на празнуването, бихме могли набързо да „предначертаем” споделянето на моменти от празника с любими колеги. Например правенето на снимки от събитието са една чудесна алтернатива за този акт. Друг адаптационен „улеснител” би могъл да бъде и приготвянето на почерпка с подходящо послание за присъстващите в работния аспект от живота ни. Например: едно плато дребни сладки, чийто подтекст би могъл да бъде: „Нека на всички ни е сладка предстоящата работна година!”. Разбира се, съществуват и още много други техники и малки хитринки за „доизживяване на празника” на работното място и в работна обстановка. Всички те зависят от мотивацията и креативността на всеки от нас. Основното обаче се корени в стремежа за комуникация с околните. Важното е да се разбере, че ако се опитваме да създадем една позитивна работна атмосфера в началото на годината, това е основата на едно продуктивно и реалистично целеполагане и насочване на усилията ни в положителна посока.

 

Разбира се, не е зле да се има предвид, че не всички околни на работното ни място, биха имали мотивацията и амбицията да улеснят прехода си от празнуване към труд. И точно тук е важно да запомним, че е необходимо да подходим с разбиране към тях и да се опитаме да не приемаме лично някои техни негативни прояви и настроения. Дори бихме могли да им демонстрираме известна загриженост, под формата на малък подарък, стимулиращ производството на ендорфини, например един шоколад. Защото, ако не Коледа, тогава кой празник е толкова емпатийно и съпреживяващо насочен!?

 

И все пак, от нас ли зависи какъв първи работен ден ще имаме след празниците?

 

- Да, ако трябва да обобщя и конкретизирам отговора на зададения ми въпрос, бих казала: точно от нас самите зависи кой вариант ще изберем за първият работен ден след празниците – „тъмна дупка”, „ново начало” или един обикновен ден, в който да бъдем себе си! И в трите варианта можем да изразим себе си, но не е ли най-приятно да се възприемаме като адаптивни и реалистично позитивни личности? Защото още Чарлз Дарвин е казал, че не оцелява най-силният, нито най-красивият, нито най-умният, а най-адаптивният! Затова, не се страхувайте да опитвате промяната си към доброто самочувствие, та макар и в първия работен ден след празниците!

 

Невена ПОПОВА

Коментари