Новини - Свят

Откриха универсален убиец на грипа
Прочетена: 66 пъти
Снимка: Pixabay.com

Учени са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа, съобщава БГНЕС като се позовава на АФП. Проучването се счита за “изключителен пробив”, който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу нерядко смъртоносната болест. Изследователите от Австралия казват, че по време на тестовете “убийствените Т-клетки”, открити в над половината от населението на света, са показали ефективност в борбата с всички обичайни видове грип. Това означава, че клетките потенциално могат да бъдат използвани за разработване на всеобхватен грипен убиец, който не трябва да се променя ежегодно и дори ще бъде ефективни при хора, които естествено не ги притежават.

 

“Грипните вируси непрекъснато мутират, за да избегнат разпознаването от нашата имунна система. Те са изключително разнообразни, което прави почти невъзможни превенцията и ваксината срещу щама, който ще предизвика следващата грипна пандемия”, казва Мариос Куцакос, изследовател в институт „Дохърти“ към университета в Мелбърн.

 

Учените отбелязват, че Т-клетките са вид бели кръвни телца, които бродят из тялото в сканиране на аномалии и инфекции. Те са от съществено значение за човешкия имунитет срещу множество заразни бактерии и вируси. Така наречените “универсални убийци” – Т-клетките, са уникални по това, че могат директно да се прицелват и убиват други инфектирани клетки.

 

Екипът на изследването е патентовал откритието си, а изследователите се надяват, че това ще им позволи да разработят универсална противогрипна ваксина “за намаляване на въздействието на пандемията и сезонния грип по света”.

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития