Любопитно -

Откриха ключа към щастието
Прочетена: 58 пъти
Снимка: Pixabay

Преди близо 80 години (1938 г.) учените от Харвардския университет решават да проследят здравните показатели на 268 от студентите си, за да разберат как човек може да си осигури щастлив живот. Днес отговорът на въпроса е ясен. Проучването показва, че добрите взаимоотношения между хората оказват най-благоприятно влияние върху здравето, а от там и върху щастието.

 

В началото на изследването учените събрали рождените дати на 268-те студенти и данните от физическото и психическото им състояние. Интересен факт е, че 19 души от първоначалната група, която е била проучвана, все още са живи, а сред тях са личали имената на бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди и дългогодишния редактор на "Вашингтон Пост" Бен Брадли, пише Dnevnik.bg. В първоначално изследваната група е нямало нито една жена, тъй като университетът е бил изцяло мъжки. В последното десетилетие в изследването са започнали да попадат и жени.

 

Проучването продължило, като обхванало наследниците на тези 268 студенти - около 1300 души, а животът им бил следен под лупа още от самото начало. Целта била да се отразят всички положителни и отрицателни преживявания още от ранна детска възраст и как те влияят върху здравето с течение на времето. От Харвардския университет отбелязват, че някои от изследваните хора са станали успешни бизнесмени, лекари и адвокати, а други – шизофреници и алкохолици.

"След анализ на всички проучвания установихме, че човешките взаимоотношения влияят най-силно върху това дали сме здрави, а колкото по-здрав е един човек, толкова по-щастлив е той", обяснява настоящият ръководител на изследването Робърт Уелдинг, който е професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище.

Добрите взаимоотношения между хората могат да накарат човек да забрави за пари или слава и да се чувства щастлив без тях.

"Хората, които на 50-годишна възраст бяха мили с всеки след това на 80 години бяха най-здравите от всички изследвани. Колкото по-удовлетворен си от взаимоотношенията си с хората, толкова по-здрав си", каза Уелдинг.

Учените добавят, че с мило отношение един към друг хората забравят за неприятностите, забавят физическото си остаряване и често удължават живота си.

Коментари

май 2018

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития