Новини - България

Отчитането на касовите бележки за прегледи на пенсионери остава
Прочетена: 186 пъти
Снимка: pixabay.com

Новото изискване за отчитане на касовите бележки за прегледите на пенсионерите чрез вписване на номерата в документацията от личните лекари остава, няма да има и отлагане за въвеждането му. Това заяви пред журналисти днес председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) и зам.-министър на здравеопазванвето Жени Начева. 

 

"Категорично, след като това е разпоредба на закона, ние считаме, че тя трябва да се изпълнява, там не може да има отлагателен период, защото не е от компетенциите на Надзорния съвет да променя срокове, които са определени със закон“, каза тя.

 

В допълнение Жени Начева поясни, че с тази мярка не се търси фискален ефект, но не уточни какво в крайна сметка се цели с нея.  

 

По думите на председателя на надзора работата на общопрактикуващите лекари няма да бъде затруднена, нито ще се отрази негативно на пациентите. В петък личните лекари ще получат конкретни указания за новото изискване.    

 

„Провели сме среща с фирмите, които предоставят софтуер на общопрактикуващите лекари, обсъдили сме варианти с тях и лекаритге ще получат необходимите инструкции“, разясни тя.

 

В отговор на журналистически въпрос за инвестиционните разходи на фонда Жени Начева посочи, че автопаркът на НЗОК няма да бъде обновяван поради липса на средства.  

 

На следващото заседание на Надзорния съвет управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще трябва да представи отчет за изпълнението на бюджета за 2017 г. На основа на данните от отчета ще се вземе решение за бюджетите на болниците до влизането в сила на новия национален рамков договор през април, информира още Жени Начева.

 

Невена ПОПОВА

 

 

 

Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития