Събития -

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      
17 септември
Вторник
Отбелязваме Световния ден за безопасност на пациента с дискусия
СБАЛАГ „Майчин дом“
гр. София
10:00 - 12:00 ч.

На 17.09.2019 г., вторник, от 10:00 до 12:00 часа в обновената аудитория на СБАЛАГ „Майчин дом“ за първи път ще бъде отбелязан Световния ден за безопасност на пациента – 17 септември. Събитието ще е под формата на дискусия между пациентски организации и здравни експерти на тема: „Да говорим за безопасността на пациента!“. От 20:30 часа Националният дворец на културата ще светне в оранжев цвят.

 

Събитието се организира от Офиса на Световната здравна организация в България със съдействието на Министерство на здравеопазването и с подкрепата на онлайн платформата за социално значими заболявания Портал на пациента – www.portalnapacienta.bg.

 

17 септември е избран за Световен ден за безопасност на пациента през май тази година по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея.  194 държави-членки на СЗО се обединиха и определиха, че този ден ще се отбелязва всяка година под надслова:  „Безопасност на пациентите: глобален здравен приоритет“.

 

Световният ден за безопасност на пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве. Ще повиши информираността сред лидерите на мнение в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни за необходимостта от формулиране на политики, създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.