Новини - България

Отбелязваме Европейската седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити с безплатни тестове в цялата страна
Прочетена: 204 пъти

Европейската седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити (23-30 ноември) ще бъде отбелязана в цялата страната с безплатни тестове, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Тя ще се реализира от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции - 28 Регионални здравни инспекции, общини, учебни заведения, неправителствени организации, Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и сдружение "ХепАктив".

 

Европейската седмица се провежда вече шеста година. През 2015 г. дейностите бяха разширени с включването на изследванията за хепатити. Причината е, че инфектирането става по идентичен начин с този при ХИВ. Важно е хората, изложени на риск от ХИВ и/или хепатит, да знаят статуса си възможно най-скоро след заразяване. Напредъкът в лечението на тези инфекции осигурява на хората, живеещи с ХИВ и хепатит В, пълноценен и активен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани напълно.

 

Двете кампании целят насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за популяризиране и разширяване на обхвата на знаещите статуса си хора. Друга цел е повишаване на осведомеността на населението за предимствата на тестването, ранното откриване и своевременното насочване на инфектираните лица към лечение. Инициативите дават и възможност на хората да се информират за начините на превенция на ХИВ и хепатити, с което да защитят себе си и своите близки.

 

От здравно министерство отбелязват, че стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, което налага предоставяне на достъпна информация за важността всеки да провери своя статус, при зачитане на достойнството и без осъдително отношение, независимо от споделените рискови практики.

 

Пълният график с планираните активности и местата за безплатно тестване и консултация по градове можете да видите ТУК.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития