Новини - България

От 2019 г.: Нов е-регистър на хората с увреждания, помощните средства ще се осигуряват от МЗ и НЗОК
Прочетена: 378 пъти
Снимка: pixabay.com

До края на януари 2019 г. ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания. Ангажиментът поe вицепремиерът Томислав Дончев след срещата при премиера Бойко Борисов с майките на деца с увреждания и представителните организации. Също така по време на разговорите е решено да се направи проверка на средствата, изразходвани до този момент за неефективния електронен регистър.   

 

По думите на Томислав Дончев с новия регистър за хората с увреждания ще се събере цялата налична информация от различните ведомства:

 

"Този регистър едва ли е панацея, но би подредил нещата и би било ясно, включително, когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може да види какво има за самия него в системата", каза Томислав Дончев, цитиран от БНР. 

 

На срещата е постигнато е съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50 процента увреждания, а предоставянето на помощните средства поетапно да се поеме от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ангажимент в тази насока е поел министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития