Новини - България

Осветяват НДК в червено в Европейския ден на донорството
Прочетена: 103 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Европейският ден на донорството и трансплантацията - 12 октомври, ще бъде отбелязан с осветяване на Националния дворец на културата (НДК). Точно в 19:00 часа утре червени светлини ще оцветят фасадата за 12 часа – до 07:00 ч. сутринта. Акцията се организира съвместно от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и НДК.

 

Целта на отбелязването на този ден е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

 

Към момента 1153 български граждани живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.

***

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития