Новини - България

Осем лекарства вече няма да се продават у нас
Прочетена: 520 пъти
Снимка: Pixabay.com

Осем медикамента за лечение на различни заболявания вече няма да се продават у нас, информират от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). 

 

От началото на този месец вече са преустановени продажбите на три от тях Osseor - гранули за суспензия в разтвор, прилаган при тежка остеопороза у жени в постменопаузална възраст и при възрастни мъже във висок риск от фрактури; Klimonorm табелтки, предназначен за хормоналнозаместителна терапия при жени с естрогенен дефицит и Rizatriptan Actavis, ородиспергиращи таблетки за лечение на острата фаза на мигренозен пристъп. 

 

След по-малко от месец, от началото на октомври пазара ни напуска Cytoblastin флакони,онкологичен продукт, използван за лечение на злокачествени неходжкинови лимфоми, болест на Ходжкин, авансирал карцином на тестисите, рецидивирал или метастатичен карцином на млечната жлеза, както и хистиоцитоза на Лангерхансовите клетки в панкреаса.

 

От 1 януари 2019 г. у нас вече няма да се намират таблетки Exviera и Viekirax. И двата продукта се използват за лечение на хроничен хепатит С в комбинация с други лекарства при възрастни. Няма да можем да купуваме също така Rocaltrol  капсули. Лекарството се използва за лечение на остеопороза и на бъбречна остеодистрофия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, особено при болни на хемодиализа; при вторичен хиперпаратиреоидизъм при пациенти с умерена до тежка хронична бъбречна недостатъчност (преддиализа); при постоперативен хипопаратиреоидизъм; при витамин D-зависим рахит, както и при витамин D-резистентен рахит с хипофосфатемия. 

 

Също от 1 юни 2019 г. спира вносът на Arzerra 1000 mg и 100 mg за инфузионно лечение на хронична лимфоцитна левкемия.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития