Събития -

октомври 2019

ПВСЧПСН
 
   
10 октомври
Четвъртък
Организират пресконференция и изложба "Да дариш живот" в рамките на кампания в подкрепа на донорството
НДК
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 10.10.2019 г., четвъртък, от 11:00 ч. в парковото пространство до лятно кино НДК в София ще бъде открита изложбата „Да дариш живот“. Експозицията е част от едноименната информационна кампания в подкрепа на донорството, организирана от фармацевтична компания Астелас България в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Нов български университет (НБУ) и Българското дружество по нефрология.

 

В изложбата са включени общо 26 проекта на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Плакат и рекламен дизайн“ и модул „Графика и илюстрация“ в НБУ с преподаватели  доц. д-р Калина Христова и асистент Дамян Дамянов.

 

След откриването на експозицията събитието ще продължи в литературен клуб „Перото“, където ще бъдат представени актуални данни за трансплантациите у нас, за предизвикателствата, които предстоят пред страната ни в тази насока и за постиженията на медицината в областта на трансплантологията. Също така ще бъдат обявени и първите три проектa, спечелили конкурса за най-добър визуален проект, посветен на темата за донорството.

 

В събитието ще участват:

 

  • Росен Иванов, директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“
  • Проф. д-р Емил Паскалев, председател на Българско дружество по нефрология,началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ Александровска
  • Доц. д-р Калина Христова, преподавател от НБУ
  • Представители на Астелас България
  • Студенти от НБУ

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България. Според статистиката около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за орган, 35% от пациентите остават в списъка на чакащите и само 30% са трансплантирани. Според актуалната статистика близо 1200 са българите, които се нуждаят от трансплантация на орган.