Новини - България

Организират безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
Прочетена: 73 пъти
Снимки: Pixabay.com

До 14 декември се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната, съобщиха от пресцентъра на здравно министерство. Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

От здравно министерство обясняват, че тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

 

По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 8 906 души, на 5 256 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 99 души с туберкулоза и 299 с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

 

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития