Новини - България

Опростяват процедурата за медицинските изделия и помощните средства на хората с увреждания
Прочетена: 349 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага намаляване на лимитните цени на някои от медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, по които те се заплащат от държавния бюджет, съобщи Дарик Радио, цитирайки заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. По нейните думи сред тези изделия са цифровият слухов апарат, чиято цена трябва да спадне двойно, ринговата инвалидна количка и комбинираният стол за баня и тоалетна.


 
"Актуализацията на цените е базирана върху анализ на Агенцията за хората с увреждания, който показва усреднените цени на търговците на дребно, вписани в държавния регистър", каза пред Дарик зам.-министър Димитрова.


 
По нейните думи се предлага също така увеличаване на цените на някои изделия и включването на три нови изделия за деца с увреждания - вертикализатор, рингова количка и детска инвалидна количка. Държавата планира и улесняване на процедурата за отпускане на медицинските изделия и помощните средства, а бюджетът, с който ще ги заплаща през тази година, се запазва в рамките на 46 млн. лева.

 

При запазване на общия ресурс, който се изразходва за помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания, МТСП предлага увеличаване на пределните цени на слуховите апарати за деца и учащи, но и намаляване на цените на цифровите слухови апарати и ринговите инвалидни колички.

 

"Ако към момента пределния размер на цена на цифровите слухови апарати е 406 лева, с новата актуализация предлагаме да бъде 170 лева", уточни зам.-министърът. 

 

По нейните думи социалното министерство подготвя нова, улесняваща хората процедура, обясни зам.-министър Росица Димитрова.


 
"Лицето по настоящ адрес ще подаде в дирекция "Социално подпомагане" заявление. Следващото посещение на лицето в дирекцията ще бъде за да си получи заповедта. С получаване на заповедта ще посети самостоятелно избран от него търговец на медицински изделия",
разясни пътя на хората с увреждания заместник-министърът и подчерта, че оттам нататък държавата ще се разплаща с търговците на медицински изделия и помощни средства, без участието на човека с увреждане.

 

Невена ПОПОВА

Коментари