Новини - България

Онколози: Новите имунотерапии бележат напредък в лечението на рака на пикочния мехур и меланома
Прочетена: 220 пъти

Днес с пресконференция на тема „Имуноонкологията в лечението на злокачествени заболявания” бе поставено началото на серията информационни събития „Имунотерапията: от превенция до лечение”. Инициативата се организира от фармацевтична компания MSD и има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания и за напредъка на съвременните имунотерапии. По повод Световния месец за борбата с меланом и рак на пикочния мехур, първата среща с медиите бе посветенa на тези злокачествени заболявания и приложението на имунотерапията в лечението им. Д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология, УМБАЛ „Царица Йоанна“ запозна аудиторията с това какво трябва да знаем за рака на пикочния мехур, а доц. д-р Красимир Киров, завеждащ Клиника по онкодерматология, УСБАЛО, представи методите за превенция, диагностика и лечение на меланом.

 

На срещата стана ясно, че благодарение на значителния напредък в разбирането на туморната и човешката биология, вече се разработват нови подходи, които използват специфичността на имунната система, за да осигурят по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с конвенционалното – химиотерапия, радиотерапия. Имунните чекпойнт инхибитори се приемат за едни от най-съвременните терапии при рака на пикочния мехур и меланома.

 

Ракът на пикочния мехур е четвъртото най-често срещано заболяване при мъжете. В статистиката той заема около 5 – 10 % от общия брой на онкологичните заболявания. Според данните през 2017 г. в САЩ са диагностицирани 79 000 нови случаи, а смъртните са 17 000. Тютюнопушенето е признат рисков фактор за развитие на рак на пикочния мехур. При пушачите се наблюдава четири пъти увеличение на честотата на заболяването спрямо непушачите. Според данните за Западна Европа,от 4% до 7% от раковите заболявания на пикочния мехур при мъжете се дължат на известни професионални канцерогени. Непрекъснатото излагане на арсен и поглъщането му може да увеличат риска от развитие на рак на пикочния мехур с 1000 пъти.

 

Ракът на пикочния мехур в напреднал стадий традиционно се лекува с химиотерапия на базата на цисплатина, но много от пациентите са неподходящи или лечебните опции са ограничени. Фактор от изключителна важност е и това, че много хора често са диагностицирани в доста напреднала възраст, имат съпътстващи заболявания и лош физически статус, което може да ги изключи от конвенционално лечение. Възможностите за лечение на този тип пациенти са по-ограничени и терапевтичните резултати често са по-лоши. Доказана е ефективността при използването на имунните чекпойнт инхибитори при хора, които не са отговаряли на критериите за лечение с цисплатина и при случаи на напредналите фази на рака на пикочния мехур.

 

Меланомът е най-опасната и агресивна форма на рак на кожата. Някога този тип заболяване е било относително рядко, но сега честотата му в развитите страни се увеличава по-бързо от всеки друг вид рак. Меланомът се причинява главно от интензивно, случайно излагане на ултравиолетови лъчи, често водещи до слънчево изгаряне, особено при хора, генетично предразположени към заболяването. Честотата на заболеваемост е по-висока при пациентите с по-светла кожа и е много по-рядка при хора с по-тъмна кожа. Меланомът засяга най-често пациенти в разцвета на силите си (средна възраст 52 г.), за разлика от повечето солидни тумори, които възникват в по-късна възраст. Злокачественият меланом е агресивно и трудно за лечение заболяване. Лечението на болестта обикновено се характеризира с лоши резултати.Средната преживяемост при пациентите е само 6-9 месеца, а 5-годишната преживяемост е под 5%.

 

Текущите подходи към имунотерапията на рак включват разработването на ваксини за рак, цитокинова терапия, адаптивни клетъчни терапии и прилагане на имуно-активиращи антитела. Основният принцип на всеки от тези подходи е да се използва специфичността на имунната система, за да се осигури по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с други по-конвенционални лечения, като химиотерапия и радиотерапия. Меланомът е широко признат като имуногенен тумор и според последните клинични проучвания имунният отговор може да играе важна роля при лечението. Докато повечето използвани досега терапии пречат на растежа и деленето на клетките, за да се намали размножаването на тумора или да се предизвика клетъчна смърт, имунните чекпойнт инхибитори възстановяват собствения антитуморен отговор на пациента, който е бил потиснат по време на туморно развитие.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития