Новини - България

Онкогинеколог: Златният стандарт за диагностика на рака на маточната шийка включва 3 изследвания
Прочетена: 1604 пъти

"Моделът на организиран цитологичен скрининг за рак на маточната шийка, който имахме до 1992 г. за съжаление остана в миналото, въпреки, че беше доказал своята ефективност. В условията на опортюнистечен скрининг, който имаме в момента, най-добрият модел, признат и препоръчван от нас като специалисти, вклачва три важни изследвания - цитонамзка, колпоскопия и тест за човешки папиломен вирус".

 

Това заяви на пресконференция днес онкогинекологът проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във Военномедицинската академия (ВМА). Това е второто събитие, организарано от фармацевтичната компания MSD в рамките на инициативата "Имунотерапията - от превенция до лечение".   

  

По думите на специалиста този подход гарантира на 100% сигурност, че жената не боледуава от рак на маточната шийка и няма да заболее в рамките на следващите 2 години. Проф. Ковачев цитира данни от проучвания, които показват, че при средна честота на разпространение на този вид рак в Европа е 21%-22% във възрастовата група под 25 г., а у нас този процент е по-висок - 29,1%. Нивото на засегнатите спада с възрастта и се среща по-рядко в групата на жените между 25 и 34 г., но е погрешно да се мисли, че във възрастта след 45 години заболяването не се среща, отбеляза онкогинекологът.  

 

"По данни на Националния раков регистър ракът на маточната шийка при жени над 50-годишна възраст също не е рядкост", обясни проф. Ковачев.  

 

Всяка година у нас се диагностицират над 1250 случая на заболяването, като почти 100% от тях са причинени от човешкия папиломен вирус, посочи още той.  

 

Като засегна темата за необходимостта от скринингови програми, проф. Ковачев даде за пример Словения, която за 10-годишен период след въвеждането на скрининга през 2009 г. днес отчита намаляване на заболевамостта от рак на маточна шийка 10 пъти. Силно намаление отчита и Хърватия, която е въвела организирания скрининг преди 5 години.

 

Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, подчерта проф. Ковачев. Той бе категоричен, че опасенията от тежки странични ефекти са абсолютно безпочвени и обясни, че ваксината срещу човешкия папиломен вирус може ефективно да предпази не само жените, но и мъжете и от други видове рак - на ануса, на ларинкса и орофаринкса, като и от други заболявания, причинявани от този вирус като генитални и анални брадавици и други лезии. 

   

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития