Новини - България

Официално: Д-р Дечо Дечев е новият управител на НЗОК
Прочетена: 271 пъти

Със 124 гласа "за", нито един "против" и 1 "въздържал се", Народното събрание избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Подкрепа за единствения кандидат, издигнат от управляващата партия ГЕРБ и Обединени патриоти, дадоха освен народните представители от тези политически сили, още и депутати от ДПС и Политическа партия "Воля". Депутатите от "БСП за България" се възползваха от правото си да не гласуват.

 

След много и разностранни въпроси към кандадата за управител на здравноосигурителния фонд, думата бе дадена на д-р Дечев. Кратко и лаконично той обеща в срок от 3 месеца да представи детайлна разработка за поредицата от мерки, които предлага в изпълнение на концепцията си за промени в работата на НЗОК. На първо място сред тях ще бъде лекраствената политика, скъпоструващите медикаменти, в това число и медикаментите за онкологичната практика, медицинските издлеия и контролът.

 

"Ако Народното събрание приеме предложенията ми и застане зад тях, аз ще работя за реализацията им и мога да ви уверя, че 2019 г. ще бъде първата, която НЗОК ще приключи без дефицит", увери от парламентарната трибуна д-р Дечо Дечев.

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък изрази увереността си, че новоизбраният управител ще се справи с всички трудности, благодарение на опита и качествата си. Той увери депутатите, че ще подкрепя изцяло д-р Дечев в неговите действия и за пореден път припомни от парламентарната трибуна, че държи на обещанието си и ще представи вижданията си за нов здравнооисгурителен модел през септември. Така, по думите на Кирил Ананиев, ще бъде дадена възможност на всички парламентарни и извънпарламентарни политичиски сили да изразят мнения и становища в рамките на широко обществено обсъждане. Министърът обеща още да представи и резултатите от специална социологическа анкета, чиято цел е да създаде ясна и точна представа за вижданията на българите относно това какво здравеопазване искат да имат.

 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития