Новини - България

Очакват се промени в договарянето и реимбурсирането на лекарства от здравната каса
Прочетена: 314 пъти
Снимка: pixabay.com

Предстоят промени в Наредба 10 на здравното министерство за условията и реда на заплащане на лекарствените продукти. Това става ясно от изказването на зам-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) Жени Начева на заседанието на съвета на 27 юли. Стенограмата от него бе публикувана на електронната страница на касата. 

 

„Замисляме изцяло нова концепция за договаряне на лекарствата, за отстъпките и реимбурсирането на лекарствата“, посочва зам.-министър Начева. Механизмът, по който в момента се договарят отстъпките на лекарствата с фармацевтичните компании, няма да е валиден през 2019 година, категорична е тя.

 

Според зам-министъра промените се налагат поради факта, че начинът на договаряне на отстъпки между НЗОК и фармацевтичните компании е неефективен, тъй като събираните от фармаиндустрията отстъпки не покриват ръста в разходите на фонда за лекарства.

 

"Правихме срещи с притежателите на разрешение за употреба за допълнителни отстъпки, които да важат само за тази година, извън вече обещаните и сключени договори. Те категорично отказаха и поне ефектът, който може някои компании да се съгласят да предоставят като допълнителни отстъпки, е пренебрежим спрямо общия размер на недостига и се измерва в размер на 25 млн. лв.“, обяснява зам.-министър Начева пред Надзорния съвет. По нейните думи на този етап средният процент на отстъпки, договорени с 10-те фармацевтични компании, които генерират основния ръст на средствата за лекарства, е минималният, записан в наредбата.

 

„Наредба 10 е създала предпоставки някакви минимални тавани на отстъпки да се дават, а не съобразени с размера на ръста. Т.е. ние допускаме ръст, който превишава параметрите на бюджета и, естествено, притежателите на разрешението за употреба (фармацевтичните компании) на минимално ниво предоставят отстъпки. Първоначалната е 1 – 2%, а максималната е 10 – 20%. Самата Наредба 10 определя процент спрямо реализирания оборот и ръст от предходната година, но не е бюджетно обвързана с разхода, който има касата“, посочва тя и допълва, че компаниите определят отстъпките си спрямо пазарния си дял или спрямо производството си, но не и спрямо бюджета на НЗОК.

 

„Те си залагат растеж на компанията 20% и казват – ние за това ще ви дадем отстъпки. А това, че ние нямаме пари за 20% ръст, тях не ги интересува“, обяснява зам-министърът. 

 

От думите на Жени Начева става ясно още, че основен проблем за касата продължава да бъде преразходът за лекарства и той засяга не само онкомедикаментите, но и лекарствата за домашно лечение. Според зам.-министъра, независимо от очакваното преизпълнение на приходната част на бюджета на фонда с 41 млн. лв., в края на годината парите за една 15-дневка ще бъдат платени на аптеките през 2019 г. Сумата, която ще бъде прехвърлена, е 37 млн. лв., прогнозира Жени Начева.

 

„При онкологичните лекарства, ако предположим, че в останалите направления на дейност очакваното изпълнение е в рамките на бюджета, каквото се стремим да бъде с преразпределение на средствата от резерва, се очаква на този етап недостиг от 17 млн. лв.“, цитира данни от анализите зам.-министърът. Според изчисленията обаче перазходът ще остане в този размер единствено в случай, че бъдат събрани 160 млн. лв. от отстъпки и средствата от преизпълнението на приходната част на бюджета в размер на 41 млн. лв. се насочат също към онкологичните лекарства. 

 

Невена ПОПОВА

 

 

 

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития