Новини - България

Обявиха кои сектори ще бъдат подпомагани от държавата
Прочетена: 122 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Представиха проекта на Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Мярката стана по-известна като „60/40“ и държавата ще поеме 60% от осигурителния доход на работниците в компании, които влизат в списъка на секторите за подпомагане, а работодателят ще трябва да осигури останалите 40%.

 

Министърът на труда и социалната политика представи на брифинг в Министерски съвет, кои секторите ще получат държавна подкрепа с мярка „60/40“. Те са:


-    Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети
-    Сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт
-    Хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения
-    Прожектиране на филми
-    Туристическа, агентска и операторска дейност
-    Организиране на конгреси и търговски изложения
-    Предучилищно образование (частните детски градини)
-    Артистична и творческа дейност и други дейности в областта на културата
-    Спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих
-    Поддържане на добро физическо състояние
-  Други икономически дейности и конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществявана на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки на основание чл. 63 от Закона за здравето.

 

Работодателите в тези сектори ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта като в срок до 7 дни ще могат да получат съответните решения и в срок до 5 дни след това могат да получат своите средства от фонд „Безработица“.

 

„Във втората част на постановлението са включени всички останали икономически сектори като те би следвало да декларират с конкретни финансов документи спад в 20% в приходите от продажби. Референтен месец е март 2020 спрямо март 2019 г. За онези компании, които са създадени след месец март 2019 г., има отделен ред за това как могат да докажат спада в приходите от продажби“, каза министър Сачева.

 

Трудовите правоотношения на служителите, за които може да се кандидатства, за да се получи тази компенсация, трябва да бъдат сключени преди обявяването на извънредното положение – преди 13 март.

 

Ще се създаде и публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Той ще е на сайта на Нациналния осигурителен институт (НОИ).

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития