Новини - България

Обвиниха трима лекари от Враца за длъжностно присвояване
Прочетена: 91 пъти
Снимка: www.prb.bg

Районната прокуратура във Враца е внесла обвинителен акт срещу три лица за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на Многопрофилната болница за акитвно лечение (МБАЛ) „Христо Ботев“ - Враца, съобщиха от държавното обвинение.  

 

В хода на разследването е установено, че в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение, в болницата са съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

 

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца - д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

 

Районната прокуратура във Враца е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

 

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р.Ц. – началник отделение „Съдова хирургия, С.Л. и О.Ц., респективно бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х.М.) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват (чл. 202, ал.2 от Наказателния кодекс (НК), като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311q ал.1 от НК.

 

Предстои Районният съд във Враца да насрочи разглеждането на делото.

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития