Новини - България

Общинските болници: Идеите за промени са някаква смес от осигуряване и застраховане
Прочетена: 599 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Предлаганите промени от министър Ананиев на практика представляват някаква смес между солидарния модел на здравно осигуряване и здравно застраховане, каквато има в САЩ. Много трудно е да изразим ясна позиция, защото нямаме официален документ от Министерството на здравеопазването, а даваме мнение само по неофициална информация, която научихме от колегите от Българската болнична асоциация (ББА)".

 

Това заяви пред Redmedia председателят на Националното сдружение на общинските болници (СОББ) д-р Неделчо Тотев след вчерашното  разширено заседание на управителния съвет на организацията. Според него буди притеснение фактът, че много от обещанията, които сдружението е получило при последната среща с министър Ананиев силно се различават в написаното в документа, който им е бил предоставен от ББА и няма официален характер.   

 

По думите на д-р Тотев сдружението е потърсило мнението на застрахователи за предлаганата допълнителна здравна застраховка в размер на 12 лв. и е получило отговор, че това едва ли може да се случи, защото нито един чуждестранен застраховател, който участва в такова дружество няма да позволи подобна практика.

 

"Според тях чуждестранните партньори на първо място ще искат да знаят как е формирана тази сума, какви рискове покрива и какъв ще бъде здравният продукт, който ще се получи в крайна сметка", каза д-р Тотев.

 

Според него към този момент има много неясноти, свързани с голяма част от излаганите идеи, сред които не на последно място остава въпросът как ще се гарантира събираемостта на тези 12 лв. 

 

"Не е тайна, че сега има огромен брой хора, които не се осигуряват. Също така е известно, че държавата заплаща здравните осигуровки на държавните служители. Възниква въпросът какво ще се случи, ако всички онези, които сега не се осигуряват, решат да не плащат тези 12 лв. за допълнително задължително здравно осигуряване? И кой ще заплаща въпросните 12 лв. на държавните служители, а и на останалите групи, чиито осигуровки сега се поемат от държавата, макар и в намален размер? Или пак всички останали ще плащаме солидарно?", каза д-р Тотев.

 

Той припомни, че в началото на годината, Народното събрание възложило на министър Кирил Ананиев да изготви визия за финансовото оздравяване на общинското здравеопазване, но до този момент резултат няма, а общинските лечебници са пред закриване. Председателят на СОББ заяви, че организацията има готовност да предложи конструктивни решения и ще ги представи на кръглата маса, през следващата седмица. Преди да предложат решения обаче, представителите на общинските болници обаче ще настояват за пълна ясното относно намеренията на управляващите по такива теми като националните стандарти и, националната здравна карта, договарянето на цени и обеми на медицински дейности. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития