Новини - България

НЗОК вече финансира процедурите по дълбока мозъчна стимулация за пациенти с паркинсон и дистонии
Прочетена: 99 пъти
Снимки: УМБАЛ „Свети Иван Рилски”

Официално днес в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” бе даден старт на реимбурсирането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на процедурите по дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). Досега имплантите бяха финансирани лично от пациентите, като стойността им е около 40 000 лв.

 

Интервенцията по ДМС в България се прилага само в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” от април 2013 год., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години.  Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината е осемнайсет, като част от тях са за първична имплантация, а другата за смяна на батериите на вече поставени устройства.

 

Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт. Това е 68-годишна жена от Плевен. По-късно днес ще бъде сменена батерията и на още един пациент - 71-годишен мъж, който е с тежка скованост в следствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

 

„НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости”, заяви ръководителят на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България - доц. Красимир Минкин.

 

Преди да въведе модерното лечение у нас, той се е обучавал във Франция, а заниманията му в областта датират от 2003 година.

 

Дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) е метод за лечение на болестта на Паркинсон. Представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове , които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри.  ДМС е предназначен за пациенти , които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.


От болницата уточняват, че не всеки пациент е показан за иновативната процедура. Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро конгнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

 

Към момента дванайсет нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани.  При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането  на интервенцията досега: имплантите струват около 40 000 лв. – сума непосилна за повечето хора.

 

Общо трийсет и двама са пациентите, които са се подложили на дълбока мозъчна стимулация за шест години, откакто интервенцията е въведена в България. Всички те са финансирали мозъчните пейсмейкъри със собствени средства.

 

Резултатите при тези трийсет и двама болни са съпоставими с пациентите по света. 90 % са с много добро повлияване от ДМС, а другите 10 % са с подобрено здравословно състояние. При 60 % от тях се е подобрила двигателната функция, а 70% са имали намаление на неволевите движения след интервенцията, обясни неврохирургът, д-р Калоян Габровски, част от екипа прилагащ иновативната терапия в България още от първия ден.

 

Освен за пациенти с напреднал Паркинсон, НЗОК ще плаща и за лечението с дълбока мозъчна стимулация на такива с дистонии (неволни мускулни или контракции) и есенциален тремор.


„ДМС е с доказани резултати и при някои други социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, зависимости“, разказа доц. Минкин и изрази надежда, че в един бъдещ момент финансирането от НЗОК ще обхване и тези диагнози.

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития