Новини - България

НЗОК: Улеснен е режимът за изписване на биологични лекарствени продукти
Прочетена: 182 пъти
Снимка: Pixabay.com

С Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) бе променен режимът за изписване на биологични лекарствени продукти за пациенти над 18-годишна възраст от протокол ІА на протокол ІС. По този начин отпада необходимостта протоколите да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на НЗОК при всяко продължение на 6 месеца, ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с тежка активна болест на Крон и Улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит. Това обявиха от здравната каса след поредната експертна среща с представители на пациентски организации на ревматологично болните.

 

С промяната на режима на протоколите от IA на  IC при изписване на биологичните лекарствени продукти за лечение на пациенти с ревматологични заболявания  отпадна и необходимостта от множество документи. Пълен набор заявителни документи здравноосигурените предоставят в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в следните случаи:

  • при започване на лечение;
  • при първо продължение;
  • при промяна в дозовия режим;
  • при смяна на терапията.

 

При продължаване на същата терапия - трети и пореден протокол, заверката се осъществява в РЗОК, като пациентът предоставя единствено два протокола - оригинал на нов “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр.  МЗ-НЗОК, и предходен протокол.

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития