Новини - България

НЗОК: Личните лекари няма да бъдат санкционирани, ако здравноосигурен не отиде на профилактичен преглед
Прочетена: 122 пъти

Общопрактикуващите лекари не са и няма и да бъдат санкционирани, ако здравноосигурен не отиде на профилактичен преглед. Това обявиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с публикация във в. „Монитор“ от 2 ноември.

 

„Публикацията съдържа откровено невярна и уронваща престижа на институцията информация. В НЗОК няма и не се предвижда да има комисия, която „ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“. И сега в чл. 209, ал.1 от Закона за здравето е регламентирано, че „Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв.“

 

Законът за здравното осигуряване в чл. 110 предвижда „За неявяване на профилактични прегледи, регламентирани в НРД, осигуреният губи осигурителни права за срок един месец. Тази норма съществува отдавна, но не е прилагана и до днес“, обясняват от касата.

 

Националната здравноосигурителна каса обмисля начини да стимулира пациентите да се ползват от правото си на профилактичен преглед. Както е известно, само около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от НЗОК. В тази връзка, касата стартира информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за обширния пакет от дейности, които извършват общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ за превенция на тежки социалнозначими заболявания, което е в полза както на пациентите, така и на институцията.

 

„Здравето на всеки едни от нас е лична отговорност. В лицето на общопрактикуващите лекари НЗОК има отговорен и коректен партньор в опазване здравето на гражданите и никога, по никакъв повод не е стоял въпросът за санкции, глоби и т.н.“, допълват от касата.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития