Новини - България

НЦТХ: Има достатъчно кръв за пострадалите на „Тракия“, но има готовност за прием на кръводарители
Прочетена: 58 пъти
Снимка: Pixabay.com

Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) е направил нужната организация и разполага с подсилени екипи за кръводаряване, които са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв. В момента НЦТХ разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Това обявиха от центъра във връзка с тежката катастрофа на АМ „Тракия” при Вакарел.

 

Десетима от пострадалите са приети в УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Трима са мъже и седем жени. Четирима са в тежко състояние, със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.

 

Във Военномедицинска академия (ВМА) са приети три жени. Те са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение.

 

Двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното приемно отделение на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след автобусната катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. И при двамата са установени фрактури на долни крайници и предстоят ортопедични операции и прием в Клиниката по Ортопедия и травматология. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми.

 

В Спешното отделение на "Софиямед" са постъпили двама от пострадалите. Единият е шофьорът на автобуса. Той е без опасност за живота, с контузия на гръден кош, хемодинамично стабилен. Ще му бъде направена рентгенография на гръден кош и ще бъде приет в Клиниката по Хирургия за наблюдение. Другият пациент е жена, която е пътувала в кола зад автобуса. Получила е натъртвания в резултат на удар с друга кола. В стабилно състояние е. След преглед и консултация с хирург и ортопед ще бъде изписана за домашно лечение.

 

По първоначалната информация пострадалите са над 20 души, а най-малко шестима са загиналите.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития