Новини - В медиите

nova.bg: СЗО разтревожена от съпротивата срещу ваксините
Прочетена: 67 пъти
Снимка: Pixabay.com

Изправени пред глобалното възраждане на морбили, експерти от Световната здравна организация призоваха вторник страните да засилят борбата срещу съпротивлението срещу ваксините, предупреждавайки, че движението се разпространява като заразна болест, съобщава nova.bg като се позовава на статия на БТА.

 

Ръководителят на Световната здравна организация Тeдрос Аданом Гебрейесус се присъедини към експерти и здравни министри от редица страни на събитие за "насърчаване на доверието във ваксината", на фона на нарастващата загриженост, че съпротивата срещу имунизацията позволява процъфтяване на предотвратими болести.

 

"Никоя страна не може да си позволи да бъде незаинтересована от имунизацията", заяви Тедрос на срещата в Женева, където СЗО е домакин на нейното основно годишно събрание.

 

СЗО казва, че случаите на морбили - силно заразна вирусна инфекция, която може да се окаже фатална – са се увеличили с 300% през 2018 година. Възобновяването на някога унищожената болест е свързано с нарастващото движение срещу ваксините в по-богатите държави, което е идентифицирано като основна глобална заплаха за здравето.

 

"Това е заразна болест", каза Сет Бъркли, който оглавява Алианса за ваксинация ГАВИ, като предупреди, че дезинформацията за безопасността на ваксините "се разпространява със скоростта на светлината".

 

Феноменът срещу ваксините има привърженици в западните страни, но най-вече в САЩ, където е бил подхранван от разпространението в социалните медии на медицински необосновани твърдения, развенчани преди 20 години, че ваксинацията може да причини аутизъм. Съединените щати, които спонсорираха събитието във вторник с ЕС и Бразилия, се оплакаха от "дезинформацията", която води до намаляване на процента на ваксинация в страната.

 

"Ваксините са едни от най-изпитаните медицински продукти, които имаме. Ваксините са безопасни, ефективни и животоспасяващи", заяви американският министър по здравеопазването и социалните услуги Алекс Азар.

 

Той критикува жестоко "групи в социални медии, които объркват добросъвестни родители, така че те се колебаят да получат препоръчаните ваксинации".

 

"Тази дезинформация има реални последици", каза той, като посочи над 700 случая на морбили в САЩ досега тази година.

 

Азар отхвърли въпроса дали миналите изявления на президента Доналд Тръмп в подкрепа на някои антиваксинационни искания могат да носят някаква отговорност за проблема. Като посочи последните коментари на президента, призовавайки американците да "ваксинират децата си", той подчерта, че Тръмп е "изключително твърд" в подкрепата си за ваксинация.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития