Новини - В медиите

nova.bg: Лекарите и здравните власти в спор за новия имунизационен календар
Прочетена: 47 пъти
Снимка: Pixabay.com

Лекарите и здравните власти - в спор за новия имунизационен календар, съобщава сайтът nova.bg. От министерството поискаха промени, с които да се намали приемът на някои от задължителните ваксини. Например за туберкулоза и пневмококови инфекции.

 

„Трябва да се обмисли внимателно и то с епидемиологичен анализ – колко заболели има спрямо населението, има ли някакво движение. Както морбили – нямаше много години, а се появи взрив. Има области, в които туберкулозата се завръща агресивно. По-скоро е важно да се засили обхватът, отколкото да се променя имунизационният календар”, смята д-р Галин Ганев, общопрактикуващ лекар.

 

Въпреки стотиците болни от туберкулоза всяка година, общият им брой намалява, отчитат здравните власти. Затова предлагат да отпадне реимунизацията на 11-годишните. Идеите си обясниха с еволюцията в болестите и медицината. Затова искат бебетата до 6-месечна възраст да се ваксинират срещу пневмококови инфекции  два пъти, вместо както е сега - три пъти. Когато говорим за  коклюш - сега последната ваксина се поставя, когато детето навърши 6 години, но властите предлагат да има и още една - на 12.

 

Ако имаме и най-малки съмнения, че това няма да стане, не бихме го предложили”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, на въпроса дали здравето на децата ще бъде защитено. Компромис здравните власти и Сдружението на общопрактикуващите лекари са постигнали по въпросите на коклюшната ваксина. И двете страни са съгласни, че скоро у нас трябва да бъде въведена и имунизация срещу варицела.

 

Пълният текст на статията четете на nova.bg.

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития