Новини - България

Нов апарат за диагностика на грипа ще заработи в Националния център по заразни и паразитни болести
Прочетена: 72 пъти

В Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ще бъде доставен апарат от най-ново поколение за полимеразнa верижна реакция (PCR) за доказване на грипни и други респираторни вируси. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на кръгла маса, посветена на съвременните аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания. Апаратът ще бъде предоставен на Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ и ще даде нови възможности за бърза диагностика и превенция на грипа у нас, допълни той. 

 

На дискусията днес бяха изнесени статистически данни от НЦЗПБ,  които показват че само в областните градове в България всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност.

 

Експертите са категорични, че смъртността от грип е трудно да бъде отчетена, тъй като обикновено смъртните случаи не се класифицират като дължащи се на грип, а като основна причина за смъртта се посочват настъпилите усложнения и придружаващи заболявания. Според националната статистика, през последните 10 години особено осезаемо нарастват хоспитализациите и смъртността сред възрастните хора у нас вследствие на грип – над 70% от починалите от пневмония са на възраст над 60 г.

 

Това, според специалистите обосновава необходимостта от засилване на мерките за превенция на грипната инфекция в тази възрастова група. Към тази цел е насочена и представената днес Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип за периода 2019 - 2022 г. Една от основните мерки, заложени в нея, е пистигането на 25% обхват на възрастните хора с имунизация срещу грип да 2022 г.     

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития