Новини - България

Николай Хаджидончев: Да се създаде Консултативен съвет по здравеопазване към президента или омбудсмана
Прочетена: 285 пъти

Да се създаде Консултативен съвет по здравеопазване, който да изготви дългосрочна стратегия за развитието на здравната ни система. Тази идея лансира Николай Хаджидончев, председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и изпълнителен директор на „Актавис“, компания на „Тева“.

 

Пред Redmedia той обясни, че в съвета трябва да има представители на всички заинтересовани страни – Министерство на здравеопазването, Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), пациентски организации,  фармацевтичен и лекарски съюз и представители на водещите политически партии. Идеята е този надпартиен орган да бъде под ръководството на президента, по примера на Консултативния съвет за национална сигурност, или към омбудсмана, като защитник на интересите на гражданите.

 

Задачата на Консултативния съвет е да се изготви дългосрочна стратегия за развитието на здравеопазването, а партиите да се подпишат под документа, като по този начин се ангажират да следват изпълнението му в следващите поне 10-15 години.

 

„Ролята на политиците е да валидират накрая документа, а на обединяващата фигура е да контролира дали планът се изпълнява“, коментира Хаджидончев.

 

По думите му сега съществуващият модел на здравеопазването генерира дискриминация - едни пациенти страдат за сметка на други или за сметка на системата. Ето защо обединяващата фигура трябва да бъде гарант за изпълнението на стратегията, за увеличаването на финансирането на системата, увеличаване на заплатите на лекари и сестри, оптимална болнична реформа, която да доведе до спокойствие на пациентите, и пр.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития