Новини - България

Насилието над медици в България влезе в издание на европейските лекари
Прочетена: 58 пъти

The Standing Committee of European Doctors (CPME) - организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа публикува материал в престижното си издание, което се разпространява сред всички членове на организацията, за насилието над медици в България. Статията е придружена със снимка от събитието, на което беше даден рестарт на Националната кампанията на Български лекарски съюз (БЛС) срещу насилието над лекари; #ПребориГнева, под надслов  „Добрата дума лекува“.

 

Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров информира европейските си колеги, че случаите на агресия към медици продължават и макар, че този проблем съществува и в други страни, то в България се наблюдава тревожна тенденция на нарастване на нападенията срещу лекари, медицински сестри, фелдшери. Публикувани са данни от 2011-та година насам, които потвърждават ескалацията на насилието над медицински лица.

 

„От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите“, пише д-р Маджаров.

 

В статията се напомня настояването до институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за агресорите над медици.

 

CPME отправи покана да публикува материал в престижното си издание, след като на 18-ти април съсловната организация изпрати писмо до европейските си партньори, в което информира  за тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици. Лично проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри - председател на  CPME и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията, изпратиха на 15 май писма до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития