Новини - България

Намери се решение за АГ-отделението на карловската болница
Прочетена: 95 пъти
Снимка: www.karlovo.bg

На работна среща между оперативното ръководство на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров е постигнато общо решение по казуса за АГ-отделението в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Киро Попов", съобщиха от касата. Двете страни са подписали съвместно указание за прилагане на националния рамков договоp (НРД) 2018 в частта „Болнична помощ“. До тази развръзка се стигна поради необходимостта на конкретната ситуация, при която Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив отказа да подпише договор с карловската болница по 12 клинични  пътеки, изпълнявани от Отделението по акушерство и гинекология, с аргумента за недостатъчен брой анестезиолози.      

 

Указанието разписва: 

 

В случаите, при които лечебното заведение за болнична помощ е подало заявление за сключване на договор по НРД за медицнските дейности за 2018 г. за клинични пътеки № 001 „Стационарни грижи при бременност с повишен риск“, № 003 „Оперативни процедури за задържане на бременност“, №004 „Преждевременно прекъсване на бременността“ (№ 004.1 и № 004.2) и № 005 „Раждане“ и лечебното заведение е изпълнявало досега тези клинични пътеки по силата на НРД 2017 г., притежава второ ниво на компетентност, но не може да осигури трима лекари със специалност по анестезиология и интензивно лечение на пълен работен ден, договор може да се сключи по посочените клиничните пътеки, ако лечебното заведения представи договори със специалисти по анестезия и интензивно лечение, а именно поне едни специалист на пълен работен ден и останалите специалисти на ½ работен ден“.

 

Лечебното заведение следва да удостовери писмено пред Районната здравноосигурителна каса, че с посочените от него специалисти и предоставените за тях графици гарантира непрекъснатост, своевременност и качество на оказаната медицинска помощ, уточняват от НЗОК.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития