Новини - България

Над 1,5 млн. мъже в света са с диагноза рак на простатата
Прочетена: 111 пъти

„Над 1,5 млн. мъже в света са с диагноза рак на простатата. Всяка година заболяването e сред основните причинители на смърт при мъжете. В България през 2015 г. са диагностицирани 2545 нови случая“, каза д-р Светлана Ганчева от Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център по време на специално събитие в рамките на Световния месец за превенция на мъжкото здраве.  

 

Д-р Ганчева обясни, че ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете. То няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Mного често те се откриват при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

 

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

 

„Всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта и при необходимост да посети уролог“, заяви тя.

 

Световният месец за превенция на мъжкото здраве бе отбелязан днес с флашмоб в столичното метрото. Събитието, което е в подкрепа на пациентите с рак на простатата, изненада десетки пътници на метростанция „Сердика“ 2.

 

Целта на кампанията „Подкрепи любимия мъж“ е да повиши информираността на обществото относно рака на простатата.

 

Във флашмоба се включиха певицата Мариана Попова, актьорът Веселин Плачков и танцьорите от Dance Academy. Популярната изпълнителка изпя хитовата песен “It’s raining men” и призова жените да подкрепят мъжете до себе си в грижата за тяхното здраве. Актьорът Веселин Плачков, който за втора поредна година участва в кампанията за превенция на рака на простатата, апелира мъжете да ходят поне веднъж годишно на профилактични прегледи. „Любовта и здравето изискват грижи. Ако обичате любимия човек до себе си и искате да остареете заедно, е важно не само да се грижите за любовта, но и за здравето“, заяви той пред присъстващите в метрото.

 

Кампанията за превенция на рака на простатата се организира за втора поредна година с подкрепата на Астелас България.

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития