Събития -

септември 2017

ПВСЧПСН
    
 
24 септември
Неделя
Мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата
Площад „Александър Батенберг” (Градската градина пред Народния театър)
гр. София
11:00 - 14:00 ч.

На 24.09.2017, неделя, от 12:30 ч. на площад „Александър Батенберг” (Градската градина пред Народния театър) в София ще се проведе благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата. Събитието се организира от Gentleman Riders Bulgaria съвместно с Федерация "Български пациентски форум" и се осъществява с подкрепата на Astellas.

 

Мотопоходът ще се проведе от 11:00 до 12:00 ч., като всички участници ще се съберат на пл. "Ал. Батенберг". В официалното откриване на събитието от 12:30 ч. ще участват:

 

•    Веселин Плачков, актьор;
•    Венцислав Ганев, председател на Gentlemаn Riders Bulgaria;
•    д-р Радослав Мангалджиев, началник на Отделение по медицинска онкология към СБАЛОЗ гр. София;
•    Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум".

 

Световната инициатива в подкрепа на рака на простатата възниква в Австралия през 2012 г. Благодарение на кампанията хиляди участници от целия свят правят благотворителни обиколки с мотори всяка година в точно определен ден. През 2016 г. в знак на солидарност с каузата се включват 56 000 мотористи от 500 града в 90 страни, а през тази година се очаква участие да вземат над 100 държави. Изискването към участниците е да са с ретромотори и  костюми.

 

По време на събитието ще бъдат представени актуални данни за рака на простатата, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. Според тревожната статистика над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. В България по данни на Националния раков регистър през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването, което бележи ръст от 60% за последните 10 години.

 

Повече за събитието може да видите във Facebook.