Новини - България

Молят Борисов да разнищи защо има толкова хронично болни деца в градините в София
Прочетена: 354 пъти
Снимка: Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система

Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система сигнализираха министър-председателя Бойко Борисов по повод проблема със здравето на децата в София, съобщават от организацията.

 

От инициативния комитет припомнят, че преди два месеца са сигнализирали Министерство на здравеопазването за огромен брой деца до 6 години с хронични заболявания в столицата. Сигналът е изпратен и до Световната здравна организация. Информацията за този проблем е получен от Информационната система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ) на Столична община, а общината е предоставила справка с диагнозите на децата с хронични заболявания, приети в детските градини.

 

„Причината за сигнала до министър-председателя е, че сме обезпокоени за здравето на децата, но също така сме обезпокоени и от отговорите, които получихме от Министерство на здравеопазването и от Столична община. В писмото от Министерство на здравеопазването се твърди, че хроничните заболявания при децата са далеч под стойността, която имаме от Столична община, като от Министерството твърдят, че не могат да коментират данните на Столична община, а от Столична община твърдят, че имат документи от лекарска консултативна комисия за всяко едно дете с хронично заболяване. Едно от най-често срещаните хронични заболявания в статистиката на Столична община с код L.20 -  Атопичен дерматит въобще отсъства от статистиката на Министерство на здравеопазването“, коментират от инициативния комитет.

 

От организацията настояват премиерът, като най-висша инстанция на изпълнителната власт в Република България, да предприеме необходимите мерки, за да бъде създадена работна група, която да изследва от къде идват разликите в данните и да бъдат планирани мерки за стиковане на информацията, анализирането ѝ и набелязване на последващи действия за решаване на проблема със здравето на децата в град София.

Коментари

юли 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития