Новини - България

Министър Ананиев: Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи
Прочетена: 91 пъти

"Предпочитам да търся консенсус, а не да правя вот на недоверие. Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи".
 
С тези думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес от трибуната на парламента изрази отношението си към исканата от сициалистите оставка на кабинета "Борисов - 3" за провал в здравеопазването.
 
"Преди 11 месеца и 9 дни, когато Народното събрание ме избра за министър, казах, че здравеопазването няма цвят и обещах да работя в консенсус и с разбиране. Обвинението за това, че не съм изпълнил своето обещание, не съм разговарял с никого, не е вярно. Някои смятат, че дебатите за реформата започват от кръглата маса в НДК, но и това не е вярно. Две седмици преди това проведох разговори с всички заинтересовани институции. Само работодатели и синдикати се противопоставиха, всички останали казаха, че това е добро начинание и то трябва да продължи. И направихме работни маси за подобряване на тези два модела или за изработване на трети. Може би сте свикнали на командно-административния подход, но аз съм друг човек. Искам като тръгна за Министерски съвет да знам, че зад мен седят всички организации", каза Кирил Ананиев.Той припомни обещанието си след като бъде формиран конкретния модел, да организира втора кръгла маса, за да представи резултатите от работните групи и едва след като се  приеме предложението, тогава да тръгне  с него за Министерски съвет.

 

"Не е честно г-жа Корнелия Нинова да обяснява след срещите си с организациите някакви неща пред медиите, а някои от тях да излизат със специални съобщения, че не са казали такова нещо". посочи министър Ананиев.

 

Той бе категгоричен, че ще доведе до край проектите за спешната помощ, за електронното здравеопазване и за единния търг за лекарства, които също станаах обект на критики от опозицията по време на парламентарния дебат.

 

"Освен това спечелихме и голям проект за изследването на кръвта с NАТ-технология, а тази година вкарахме в "Майчин дом" възможност бременните да изследват плода за заболявания. Увеличаваме ресурса в извънболничната помощ за конкретни дейности с конкретен резултат, има увеличен размер на финансиране за профилактика и превенция. В момента правим реално остойностяване на клиничните пътеки, работим по диагностично-свързаните групи. ДСГ. По отношение на контрола има предвидени редица мерки като– създаване на нов орган за медицински надзор,  конкретизира министър Ананиев.

 

Той засегна и темата за достъпа до здравеопазване и твърденията, че  начина, по който е организирана системата пречи на хората да получат необходимите им медицински грижи и услуги.

 

"Сега се опитваме да я променим и казваме, че няма да позволим да вземат на хората допълнителни нерегламентирани пари от гражданите, само чисти пари. Да имаме възможност за нови дейности, техники, за да може лекарите да получат по-добри заплати, отколкото днес", категоричен бе Кирил Ананиев.

 

Той обаче изрази мнение, че има и добри неща в аргументите на социалистите за вота и заяви:

 

„Те са свързани с част от моята презентация, в която аз описах недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел. Взели са буквално тезите, които съм изложил за недостатъците и дотам са добрите им предложения в мотивите. Аз ги представям, за да мобилизирам енергията на всички заинтересовани хора да подобрим нещата, а колегите от БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода на едната и другата страна. Аз предпочитам да правя консенсус, а не вот. Защото здрав вот на недоверие не са прави с болни аргументи“.

 

Министърът увери, че ще проведе още срещи и обсъждания с всички политически сили.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития