Новини - България

Министър Ананиев: Новият здравноосигурителен модел ще донесе промени и за професионалистите по здравни грижи
Прочетена: 247 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Две са основните направления, по които професионалистите по здравни грижи търсят съдействието на държавата – малкия им брой и ниското възнаграждение. Това стана ясно по време на вчерашната среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)  - председателят на асоциацията Милка Василева и парламентарния секретар на БАПЗГ  Мария Балевска. 

 

През последните 4 месеца с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) успешно си партнираме по решаването на всички поставени въпроси“, заяви министър Ананиев.

 

„През януари поехме ангажимент да разработим вътрешни правила за формиране на работните заплати, които вече са факт и ще ги препоръчаме на лечебните заведения за болнична помощ като част от мерките на единния финансов стандарт за управление на болниците с над 50% държавно участие“, допълни още той и поясни, че очакваният резултат от ефективното управление на болниците чрез финансовия стандарт е ресурсът, който ще се освободи, да бъде пренасочен за повишаване на заплатите, в това число и на професионалистите по здравни грижи.

 

„Проблемът с възнагражденията е най-сериозен в общинските болници, не навсякъде в които Колективният трудов договор се спазва и заплатите на професионалистите по здравни грижи остават ниски“, подчерта Милка Василева.

 

По нейните думи за съжаление все още битува старото мислене, че министърът е работодател на работодателите и от него зависят възнагражденията на всички в здравния сектор. Двамата бяха единодушни, че Министерството на здравеопазването (МЗ) и асоциацията могат да си сътрудничат и реализират съвместни дейности в посока професионалното развитие и продължаващото обучение на професионалистите по здравни грижи.

 

Чувствителната промяна в сектора, която няма да подмине и професионалистите по здравни грижи, ще бъде факт с въвеждането на новия здравноосигурителен модел. От БАПЗГ изразиха категоричната си подкрепа за крайната необходимост секторът да бъде реформиран, но не "на парче".

 

„В събота излизаме на протест не за да сваляме министър и да искаме оставки, а за да чуе обществото за нашите проблеми“, посочи Милка Василева.

 

По отношение недостига на професионалисти по здравни грижи, основно заради факторите застаряване и емиграция, министър Ананиев подчерта, че вече са водени разговори с Министерство на образованието и науката (МОН) за увеличаване на приема за дефицитните специалисти. Успоредно с това с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се работи съвместно по проекти за патронажна грижа за деца и възрастни, l които ключова ще бъде ролята на медицинските сестри.

 

Като изпълнени ангажименти двете страни отчетоха определянето на национален експерт по здравни грижи и активната работа между МЗ и БАПЗГ по отношение разписването на дейностите, извършвани от професионалистите по здравни грижи в медицинските стандарти по специалности.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития