Новини - България

Министър Ананиев: Нито един български гражданин няма да остане без лъчелечение
Прочетена: 94 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Никога не сме имали намерение да лишаваме хората от лъчелечение и нито един български гражданин, който се нуждае от такава терапия, няма да остане без нея".

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването по време на заседанието й днес.   

 

По думите му има явно неразбиране по отношение на тълкуването на т. нар. „индикативни стойности“. Той обясни, че индикативните стойности не ограничават терапията на пациентите, а служат само и единствено за контрол.

 

Министър Ананиев цитира и конкертни числа от анализи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според тези данни преминалите през 2017 г. през лъчелечение пациенти са 12 393, а през настоящата 2018 г. планираният брой е 13 706, т.е. 1313 повече. Със 7,6 млн. лв. са увеличени средствата за лъчетерапия, като за тази година са предвидени 29,5 млн. лв.

 

За да не ескалира повече напрежението по темата обаче, НЗОК е изпратила писмо до директорите на районните каси, с което е разпоредила да се отменят индикативните стойности за месец юни, посочи здравният министър. От думите му стана ясно, че на практика те са въведени само за този месец, а за останалите месеци  до края на годината не е предвидено да има такива. Целта е била да бъде направен анализ за конкретния месец.

 

За понеделник е предвидена среща с националните консултанти, експертите от здравната каса и пациентски организации, като нейната цел е да се обсъдят възникналите проблеми, свързани с прилгането на Националния рамков договор.   

 

На журналстически въпрос има ли злоупотреби в лъчелечението, здравният министър поясни, че почти във всеки вид медицински дейности има пропуски. Това е причината контролът занапред да бъде засилен.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития