Новини - България

Медици за уволнението на доц. Сопотенски: Здравният министър да спре репресията
Прочетена: 267 пъти

Столичната лекарска колегия изпрати писмо, в което изразява остро несъгласие с уволнението на доц. Стоян Сопотенски - хирург в "Пирогов", който бе един от организаторите на протестите в спешната болница в края на миналата година. То е адресирано до Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС), Комисията по професионална етика към БЛС и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

В писмото столичните медици отбелязват, че с  голямо неудомение и безпокойство са приели новината за дисциплинарното уволнение на доц. Сопотенски от изпълнителния директор  проф. Асен Балтов с мотива за  уронване престижа на болница „Пирогов” по време на протестите на медицинския персонал, организирани от КТ”Подкрепа”.

 

"Доц. д-р Сопотенски е дългогодишен лекар на „Пирогов” започнал като ординатор, научен сътрудник до доцент по хирургия. Той притежава три специалности - хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина. Бил е зам.-директор по лечебната част и началник на поликлиника. Сред колегите си от „Пирогов” е известен с изключителната си работоспособност като хирург, с човечност и отзивчивост", се казва в позицията.

 

От Столичната лекарска колегия припомнят, че доц.  Сопотенски  винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ ”Подкрепа” в „Пирогов.” В допълнение медиците посочват, че независимо от заеманите ръководни административни длъжности той винаги е защитавал правата на всички служители на болницата, бил е активен участник във всичките преговори по реализация на колективните трудови договори.

 

Столичните медици са категорични, че постиженията на доц. Сопотенски в гръдната хирургия и хирургията на хранопровода са безспорни и след излизането на проф. Червеняков от активна дейност, той остава единственото хабилитирано лице в тази област.

 

"С дейността си като лекар той никога не е уронвал престижа на болницата, напротив винаги е допринасял за неговото издигане", се казва в писмото на колегията.

 

Оттам отбелязват, че са следили внимателно протестите в „Пирогов" и изявите на доц. Сопотенски. В тях е липсвал отправен упрек към квалификацията, дейността и уменията на всички медици от болницата.

 

"Във всичките си изяви доц. д-р Сопотенски подчертаваше изключително добрата работа на всички работещи в „Пирогов” и упреците бяха насочени към начина на управление на болницата и главно към изпълнителния директор. Очакваме от УС на БЛС бърза и адекватна реакция по повод несправедливото и противозаконно уволнение на доц. д-р Сопотенски", се посочва още в писмото.

 

Столичните медици се обръщат към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с призив като принципал на ”Пирогов” да спре репресията срещу един от най-добрите и известни хирурзи не само на спешната болница, но и на цяла България.

 

"Ние сме сигурни ,че българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на "Пирогов". Питаме кой ще я плати – тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р  Сопотенски, или лично изпълнителният директор?" - с този въпрос завършва позицията на лекарите от столицата. 

Коментари