Новини - България

Личните лекари още не са получили дължимите суми към потребителската такса
Прочетена: 83 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството  на здравеопазването (МЗ), респективно - Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), все още не са превели на личните лекари дължимите суми за разликата в потребителската такса на пенсионерите за месеците декември 2017 и януари 2018 г. За това алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, подуправителя на касата д-р Йорданка Пенкова, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев. Недоволството на дижипитата е провокирано от факта, че независимо от несъгласието им с промените в начина на отчитане, включени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), те са подали акуратно и навреме отчетите си и за месец февруари, но плащания от институциите към 9 март няма. Също така от сдружението допълват, че за месец януари не са извършени и плащанията по националните програми за ваксинопрофилактика.

 

"Не е ясно основанието, на което едностранно не се спазват произтичащи от закона и Националиня рамков договор (НРД) задължения и то не на общопрактикуващите лекари, без да се понася отговорност за тези действия", се казва в писмото на НСОПЛБ до институциите.

 

Личните лекари настояват всички те да се съобразят със законовите разпоредби и да изпълнят задълженията си, произтичащи от тях.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари