Новини - България

Личните лекари искат 25 млн. лв. повече в бюджета за 2020 г.
Прочетена: 44 пъти
Снимка: Pixabay.com

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) предлагат бюджета за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) за 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо този за 2019 г. В информация до медиите от съсловната организация коментират, че това предложение "едва ли ще промени посочения тренд, но е предложение, което е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски".  От сдружението уточняват, че допълнително ще предоставят предложение за разпределението на бюджета за ПИМП по пера, след като има яснота за неговия размер.

 

Освен това от НСОПЛБ настояват в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2020 г. отново да се запише условието за недопускане на прехвърляне на средства от бюджета за ПИМП в други пера, което реципрочно се отнася и за останалите направления, както и че резервът на касата може да се използва и при наличен преразход в ПИМП.

 

"Отново заявяваме нашата позиция, че таксата за посещение при лекар (потребителска такса) трябва да е задължителна за всеки, и при условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ. Като първа стъпка в тази посока, припомняме нашето предложение как това да се случи при лицата до 18- годишна възраст и подкрепяме позицията на Български лекарски съюз (БЛС) по този въпрос, а именно: при децата до навършване на 18 годишна възраст или до приключване на средно образование, потребителската такса да се заплаща като при лицата, които са упражнили правото си на пенсия, като разликата до пълния й размер се осигурява от държавния бюджет", посочват от НСОПЛБ.

 

Цялото становище на организацията можете да прочетете ТУК.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития