Новини - България

Лекарският съюз застава зад протеста на общинските болници и апелира пациентите да го подкрепят
Прочетена: 64 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българският лекарски съюз (БЛС) призова всички медици в страната да подкрепят протеста на общинските болници на 15 януари. В декларация под наслова "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!" съсловната организация на лекарите отправя апел и към хилядите пациенти да застанат зад исканията на работещите в общинските лечебници.

 

"Липсата на единна политика, ориентирана към устойчиво здравеопазване, което да отговаря на потребностите на пациентите довежда здравната система до невъзможност за правилно функциониране и поставя в опасност живота и здравето на гражданите", посочват от БЛС.

 

В декларацията се изброяват и множество причини, които според лекарския съюз са довели до изнемогване на лечебните заведения и до фалити на болниците: недостатъчно финансиране на сектора, натрупан от предходни години дефицит в бюджета на Здравната каса, административна тежест, предизвикана от тромава нормативна база, наложени лимити на болниците и неизплащането на надлимитната дейност, двойно по-нисък процент на публичните разходи за здравеопазване от средноевропейския, липса на методика за остойностяване на медицинския труд, липса на увеличение на цените на клиничните пътеки дори при повишаване на минималната работна заплата 11 пъти през последните години.  В допълнение от БЛС посочват, че въпреки предложените от страна на съсловната организация експертни решения, те не са били взети под внимание.

 

"Изчерпано е и общественото доверие към институциите, ангажирани с реформи в здравеопазването, както и към целия сектор, е изчерпано. Рушат се отделни системи на всички нива. Не се взема предвид житейския, професионален и социален статус на медицинските специалисти, което генерира голяма част от недоволството на заетите в системата медици", се казва в декларацията.

 

Според съсловната организация на лекарите, първите симптоми на предстояща криза са заложени в критичното състояние най-малко на 12 общински болници, сред които са лечебниците в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Чирпан, Тутракан, Петрич, Гоце Делчев и областната болница на Ловеч. БЛС предупреждава, че поради проблемите на тези лечебни заведения ще се ограничи достъпът до здравни грижи на пациентите, което противоречи на заложените в конституцията техни права, гарантиращи достъп до медицинска помощ. Също така от Лекарския съюз изразяват мнение, че ако държавата не предприеме спешни мерки, има риск системата да спре да работи, защото пациентите ще се насочат към областните и университетски болници, които поради наложените лимити няма да могат да отговорят на нуждите на болните. Силно затруднена ще бъде и работата на спешната помощ, защото линейките няма да могат да транспортират пациентите в най-близките до тях лечебни заведения и цели региони ще останат бъз възможност за лечение на граждани.

 

Поради изброените причини БЛС подкрепя протеста на общинските болници и се солидаризира с исканията им, а именно: да бъде отпусната целева субсидия от 30 млн.лв., спешно да бъде изплатена надлимитната дейност за последните две години и половина, да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки в масовата патология, изпълнявани предимно в общинските болници. Лекарският съюз призовава за светкавична реакция от страна на държавата, която да доведе до финансово стабилизиране на общинското здравеопазване. Необходим е спешен дебат за развитието на българското здравеопазване, както и обща концепция за промени в здравния сектор, смятат от съсловната организация на лекарите.         

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития