Коментари -

Лекарският съюз за бюджета на НЗОК за 2019 г.: Едноличното приемане на решения говори за задкулисни действия
Прочетена: 173 пъти

Български лекарски съюз (БЛС) излезе с декларация срещу договорени, но неприети текстове в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК). В нея се посочва, че „едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система“.

 

Документът, който е приет на извънредно заседание на Управителния съвет на съюза, е адресиран до председателя на парламента Цвета Караянчева, председателите на бюджетната и на здравната комисия – Менда Стоянова и д-р Даниела Дариткова, до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева, която е председател на Надзорния съвет на касата.

 

Пълният текст на декларацията гласи:


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

При изготвяне проекта на ЗБНЗОК, БЛС даде редица аргументирани предложения, които да удовлетворят както медицинските специалисти в сектора, така и пациентите. Предложенията на БЛС за конструктивни промени в ЗБНЗОК бяха подкрепени и от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националнатa асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. След редица предварителни разговори и заседания със страните в преговорния процес, всички заявиха своята убеденост в правдивостта и необходимостта на промените в текстовете, които БЛС предлага.

 

В новите предложения на ЗБНЗОК обаче Български лекарски съюз с недоумение забелязва, че един от основополагащите текстове, а именно елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант. Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система.

 

Съсловната организация твърдо застава зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е задължително обезпечаване дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

 

Български лекарски съюз настоява предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, запазвайки смисъла на предложението от лекарския съюз. От години сме свидетели на практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя. В тази връзка, БЛС държи дейността на медицинските специалисти да бъде максимално обезпечена и оптимизирана, така че качеството на услугите в сектора да бъде повишено, така че здравната система да отговори адекватно на потребностите на населението.

 

БЛС заявява, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще предприемем всички позволени от закона мерки, в т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК.





Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития