Новини - България

Лекарският съюз: Необходимо е светкавично оздравяване на общинското здравеопазване
Прочетена: 63 пъти
Снимки: БЛС

“Години наред Български лекарски съюз (БЛС) дава гласност на проблемите в сектора, говорим за тях и даваме становища за решаването им, но нищо не се случва. Вече единадест години цените на клинични пътеки не са актуализирани, a това е основен проблем не само за общинските болници, но и за останалите лечебни заведения в страната. В преговорите с касата за Националния рамков договор (НРД) 2018, БЛС ще настоява за увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на медицинските стандарти.“

 

Това каза председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Днес той и оперативното ръководство на БЛС - зам.-председателят д-р Галинка Павлова и д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС, подкрепиха протестите на общинските болници и участваха в израза на недоволство на лечебните заведения в Чирпан, Асеновград и Карлово.

 

„Положението в общинските болници е наистина критично. Няма нито пари за заплати, нито за покриване на минимума от консумативи. Не искам отново да изброявам проблемите, те са много и са ясни на всички. Настояваме за осъзнаването им и за предприемане на светкавични мерки за предотвратяване закриването на лечебни заведения по общини“, призова д-р Венцислав Грозев.

 

Общинските болници трябва да бъдат оздравени, защото те са тези, които извършват голяма част от болничната дейност. Оказват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и за над 2 млн. души по населени места. За последните 10 години около двадесет общински болници прекратиха своето съществуване, което е сигнал за несъвършенства в системата, споделя д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

 

Д-р Калина Радева, стажант-лекар в Тракийския университет Стара Загора, призова всички управляващи за разбиране:

 

„Родителите ми са тук, родните ми също. За мен ще има работа и на запад, но тях кой ще ги лекува? Като бъдещ специалист, приоритетно за мен е да предлагам високо качество на медицинската услуга, а в условията в които работят колегите по малките общини, поради липсата на персонал, преумората и недофинансирането, това е почти невъзможно.“

 

Изплащане на т.нар. „надлимитна дейност“ и увеличението на цените на клиничните пътеки, по които работят всички лекари и методика за остойностяване на медицински труд, ще даде глътка въздух на заетите в сектора, категорични са от съсловната организация.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития