Новини - България

Лекарският съюз излезе с протестна декларация в защита на турските медици
Прочетена: 107 пъти
Снимка: www.blsbg.com

Тревога от арестите, заплахите и криминалните обвинения, отправени към ръководители и членове на Турската лекарска асоциация от турското правителството, изрази позицията си Българският лекарски съюз (БЛС) в декларация, публикувана на сайта на съсловната организация. В нея българските лекари обръщат внимание на факта, че  всяка една съсловна асоциация има отговорност да защитава правата на човека и мира в своята държава.

 

"Българският лекарски съюз осъжда строго всеки един опит за политическа репресия на властимащите над обществото и над законово учредените организации в съответната държава.Свободата на словото е естествено право на всеки човек и е фундаментален елемент от приетия и ратифициран от Турция, Международния пакт за граждански и политически права. В него ясно е отбелязано, че „никой не може да бъде обезпокояван за убежденията си“ и, че „всяко лице има право на свобода на словото; това право включва свободата да търси, да получава и да разпространява сведения и идеи от всякакъв вид, независимо от границите, било устно, писмено, печатно или като произведение на изкуството или чрез каквото и да е друго средство по свой избор“. Тези убеждения, следва да се зачитат и приемат от политическите сили, като пример за действащо демократично общество и безпристрастна правосъдна система", се казва в декларацията. 

 

БЛС подкрепя позицията на колегите си от Турската медицинска асоциация, че войната е обществен здравословен проблем и се присъединява към апела на д-р Жак де Халер, президент на постоянния комитет на европейските лекари (СРМЕ), за зачитане на хуманитарните и човешките права в Турция, включително правото на здраве, свобода на сдружаване и изразяване.

 

"От своя страна, апелираме за осъзнаване значимата роля на лекарите в обществото, като елемент от националната сигурност на всяка държава. Надяваме се и на бързо и правдиво разследване на обвиненията срещу турските ни колеги. Призоваваме турските власти да освободят членовете на лекарската асоциация и да преустановят неправомерните арести, като се водят от принципите за свобода на словото и зачитат правата на всички граждани", посочват още от БЛС.

 

Припомняме, миналата неделя президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува  ръководството на Турската асоциация на лекарите (TTB), а във вторник прокуратурата разпореди 11 души от ръководството, в това число и председателят й д-р Алпарслан Куйтул да бъдат задържани.  Д-р Куйтул бе обвинен, че е критикувал започналата преди 10 дни турска военна офанзива в северните райони на Сирия срещу сирийските кюрдски милиции. Последва силна реакция на недоволство в международната общност. Председателят на  Световната медицинска асоциация (WMA) д-р Йошитаке Йококура остро осъди случващото се в Турция и призова властите да освободят лидерите на лекарското съсловие и да сложат край на кампанията на изнудване и тормоз над турските лекари.    

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития