Новини - България

Лекарите се обявиха срещу анексите към договорите с болниците
Прочетена: 328 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Българският лекарски съюз (БЛС) настоява Министерство на здравеопазването и Надзорният съвет на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ, на базата на редукция на легла в новоприетата Национална здравна карта."

 

Това се казва в декларация, приета от делегатите на 68-ия редовен отчетно-изборен събор, който се провежда през уикенда в Боровец, съобщиха от БЛС. Оттам уточниха още, че идеята форумът да излезе с тази позиция е на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, делегат от Софийската колегия на БЛС. 

 

Според делегатите на лекарския събор позоваването на този оспорван от съсловието нормативен акт, при влязъл в сила Национален рамков договор за медицински дейности за 2018 г., въвеждането на нови рестрикции и свръхрегулации, ще доведат до нарушение на достъпа на пациентите до мдицинска помощ и работата на лечебните заведения.

 

"От друга страна, в условията на лимитирани бюджети, това е напълно безсмислен акт, който ще предизвика политическо и обществено напрежение", предупреждават медиците.

 

След като съборът избра за д-р Иван Маджаров за председател на съсловната организация, делегатите пристъпиха към избор на ръководство на съюза. 

 

Зам.-председатели на БЛС ще бъдат проф. д-р Николай Габровски (неврохирург) и д-р Николай Брънзалов (специалист по обща медицина). Ръководството на Акредитационния съвет поема неврохирургът проф. д-р Борислав Китов от Пловдив. За главен секретар на съюза бе преизбран д-р Стоян Борисов (акушер-гинеколог), за който това ще бъде втори поред мандат. Начело на Контролната комисия също за втори път застава доц. д-р Стоян Сопотенски (коремен и гръден хирург). Централната комисия по професионална етика оглави  анестезиологът от Сливен, д-р Юлия Бянкова.  

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития